El periodista Martí Anglada (Girona, 1949) ha rebut aquest migdia el Premi Ernest Udina a la trajectòria europeista, que concedeix en la seva sisena edició l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), amb el suport de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. El guardó, una escultura d’Enric Pladevall titulada ‘Natura Parsifal’, ha estat lliurat per Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya (1980-2003), en una Aula Europa ‘seu de les institucions europees a Barcelona- plena de gom a gom.

L’acte ha estat presidit per Manel Camós, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Maite Calvo, directora de l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona, i Teresa Carreras, presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya. Camós ha donat la benvinguda al públic assistent i ha declarat que ‘la feina que fan periodistes com Anglada és cabdal per fer arribar el procés de construcció europea als ciutadans i implicar-los en els debats de Brussel-les’. Calvo ha remarcat la importància de comunicar bé els afers europeus a través de bons comunicadors i periodistes com en Martí Anglada. I Carreras, ha valorat la professionalitat del premiat tot recordant que ‘enguany es commemora el 10è aniversari de la mort del periodista Ernest Udina, tot un referent pels membres de l’associació de periodistes’.

Martí Anglada ha declarat sentir-se orgullosament europeu i ha insistit que un dels pilars d’Europa que no es pot oblidar mai és la solidaritat. El periodista ha remarcat el seu sentiment: ‘vull parlar del meu patriotisme europeu complementari amb el meu patriotisme català’, tot afegint que ‘en qüestions de governança econòmica, Europa ha avançat molt en els últims dos anys. A Europa hi ha un triangle, entre Alemanya, França i la CE, que en termes de govern econòmic ha agafat les regnes i el timó i hem corregut en dos anys el que Europa normalment triga 15 o 20 anys’.
Jordi Pujol, que avui celebrava el seu 81è aniversari, ha destacat que ‘la primera cosa perquè un país pugui tenir projecció és tenir gent com en Martí Anglada que ens expliqui que més enllà del Pertús i d’Eivissa, hi ha un món’. Pujol ha recordat el prestigi de Catalunya arreu del món amb l’art d’en Gaudí, per exemple, tot destacant que s’ha de treballar amb mentalitat europeista.

La cloenda de l’acte s’ha realitzat amb un somriure a través del gag de ‘Polònia’ i la participació del periodista Manel Lucas, alter ego de Martí Anglada en el programa d’humor de TV3 produït per Minoria absoluta.

Anglada, llicenciat en Dret i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, s’ha dedicat durant gairebé 40 anys al periodisme en premsa, ràdio i televisió. La vocació d’Anglada pel periodisme internacional, començada als 15 anys com a comentarista a la revista Forja, es va poder materialitzar al diari La Vanguardia l’any 1976 quan va ser redactor de la secció d’Internacional treballant des de diverses ciutats europees com Roma o Londres. Anglada es va incorporar a TV3 el gener de 1984, com a delegat a Madrid. Després d’un parèntesi com a cap de premsa del Partit Reformista en les eleccions legislatives de 1986, se’n va anar a Washington, on va obrir la delegació de TV3 als Estats Units d’Amèrica. Va ser-ne el corresponsal durant període 1987-90, coincidint amb les presidències de Ronald Reagan i de George Bush. En tornar a Barcelona, i després d’un altre interval com a director de Publicacions del diari Avui, va crear el programa ‘Parlament’ a TV3, va ser el director d’Actualitats de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i durant set anys va ser el cap d’Informació Internacional de TV3. Ha col-laborat en diverses publicacions i va publicar el llibre Afers (no tan) estrangers l’any 2008 al Grup62. Finalment, en el període des de 2009 fins al gener de 2011, va ser corresponsal de TV3 amb la base situada tant a Brussel-les com a Berlín.

El Premi Ernest Udina a la trajectòria europeista és ja un referent que agrupa la professionalitat d’un/una periodista i el seu esperit europeista. L’APEC vol premiar Martí Anglada per la seva trajectòria professional relacionada amb els afers europeus com a corresponsal de premsa de La Vanguardia (1976-1983) a diverses ciutats europees explicant diversos fets rellevants; per la publicació del llibre Afers (no tan) estrangers, editorial Mina-Grup62, i pel seu treball com a corresponsal de TV3 a Bèlgica i a Alemanya on ha cobert les eleccions europees i legislatives de 2009, el vintè aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, la crisi del deute públic de la Zona Euro, les visites d’Obama a Dresden, Moscou i Praga, o la tragèdia aèria on va morir la cúpula de l’Estat polonès.

L’acte s’ha realitzat gràcies a la col-laboració de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Secretaria d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.


0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *