La periodista de El País, Soledad Gallego-Díaz ha rebut el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, 2012, i el periodista de Le Monde, André Fontaine la Menció Honorífica d’aquesta edició. Ambos periodistes són per l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), que lliura sengles guardons , ‘un referent de qualitat, independència, professionalitat i esperit europeista’ tal com va afirmar la presidenta de l’entitat, Teresa Carreras. Per l’APEC ‘El País’ i ‘Le Monde’ han estat dos referents en la construcció de la integració europea. André Fonatine i Le Monde van jugar un paper decisiu en els darrers anys el franquisme a Catalunya cosa que l’APEC va homenatjar amb un reconeixement.

Soledad Gallego-Díaz ha reclamat en el seu discurs d’agraïment que els europeistes alcin la veu en aquesta difícil situció que travessa Europa. ‘Els europeistes i els periodistes hem d’aportar el nostre granet de sorra per aturar aquesta dinámica de destrucció de la construcció europea en la qual estem inmersos en aquests darrers anys’ va dir Soledad Gallego-Díaz en el seu discurs d’agraïment en recollir el Premi Ernest Udina 2012. La periodista de El País va afirmar que el model d’integració europea és un model diferent al nordamericà o al xinès perquè inclou el pacte social. Són dies difícils i inquietants- en opinió de Gallego-Díaz- i la culpa és de tots els països perquè en crear l’euro es va fer sense desenvolupar una unió fiscal i política que recolzés aquesta Unió Económica. La periodista va dir que els ciutadans hem de ser actius perquè la crisis és molt profunda.

La periodista va recordar els seus inicis com a corresponsal a Brussel·les ja que va ser la segona corresponsal a la capital comunitària rellevant a Ramon Vilaró membre de la Junta de l’APEC. ‘Vaig quedar molt sorpresa i encara avui segueixo pensant que el projecte europeu és el més estrany però el més atraient i el més intel·ligent que he conegut en la meva vida’. Gallego Díaz va reivindicar la feina del periodisme ‘per obtener la máxima claredat dels polítics. Per això va definir el treball dels periodistes dient ‘el periodistes no som comunicadors. Nosaltres no transmetem missatges. Nosaltres indaguem per explicar la veritat als nostres lectors’. Segons Gallego-Díaz aquest és el model de periodismo que ha de guiar als que fem aquest ofici. La periodista de El Pais va reconèixer també com a referent de la professió a André Fontaine, periodista del rotatiu Le Monde, que en va ser director del 1985-1991 que va rebre la Menció Honorífica del Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista d’enguany.

Va recollir la Menció Honorífica la seva filla, Agnès Fontaine i la seva neta, Adèle Fontaine que van venir expressament de Paris. André Fontaine ha estat un home compromès amb el projecte d’integració europea i ha explicat, millor que ningú la Guerra Freda. L’homenatge va ser ta,bé al rotatiu Le Monde. El 14/11/1963 l’André Fontaine era el cap de la secció d’Internacional el rotatiu quan aquest diari francés va publicar la polémica amb l’Abad Aureli Mª Escarré en la qual va fer una duríssima crítica al règim franquista. En l’homenatge al diari Le Monde y al periodista Fontaine, l’exmonjo de Montserrat i professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Montserrat Torrents dels Prats va llegir un text que contextualitzava el que el diari francés va significar per la intel·lectualitat catalana que lluitava per les llibertats de Catalunya. En l’acte hi havia Ricard Lobo i es va recordar a persones com Josep Benet, Albert Manent, Aureli Argemí i Antoni Gutierrez- Díaz., com a representants d’aquesta intel·lectualitat. Es va llegir també una felicitació del monjo de Montserrat Marc Taxonera dirigit a André Fontaine i a la seva tasca a favor de Catalunya.

La periodista Soledad Gallego-Díaz va rebre una escultura, titulada Orgànica, de l’escultor i artista de Ventalló, Enric Pladevall i un retrat de l’Oriol Malet. El periodista André Fontaine va rebre una Menció Honorífica.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.