Can Dündar ha guanyat el premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2017 per la seva defensa de la llibertat d’expressió en un context especialment hostil com és el cas de Turquia, que pot considerar-se la major presó de periodistes del món amb 150 membres d’aquesta professió actualment engarjolats. Des de la declaració de l’Estat d’emergència el juliol passat, poc després del fallit cop d’Estat, un total de 160 mitjans de comunicació s’han tancat i 2.000 periodistes han perdut la feina. La repressió del règim de Recep Tayyip Erdoğan és igualment sistèmica contra el món acadèmic -milers de professors han estat acomiadats dels seus llocs de treball en escoles i universitats-, els membres de les forces armades, la policia, l’aparell judicial i pràcticament totes les institucions de la república.

Can Dündar és un dels periodistes amb més prestigi de Turquia. Era director del diari de centreesquerra Cumhuriyet quan va ser detingut, al novembre de 2015, després de treure a la llum les relacions entre els Serveis secrets turcs i els grups rebels sirians, el que va demostrar publicant imatges d’un lliurament d’armes al gener de 2014. Després de passar tres mesos a la presó, Dündar va ser posat en llibertat provisional per ordre del Tribunal Suprem. El president Erdogan es va presentar en la causa, i va declarar que ni acceptava ni respectava la decisió judicial i va exigir als tribunals inferiors que no acatessin la sentència del Suprem. “Els periodistes hauran de pagar un alt preu”, va dir Erdogan.

El 6 de maig de 2016 Dündar va ser objecte d’un intent d’assassinat davant del Palau de Justícia d’Istanbul, durant un recés del judici que es seguia contra ell. Va sortir il·lès, però un altre periodista va resultar ferit a la cama. Aquell mateix dia va ser condemnat a cinc anys i deu mesos de presó per “filtrar informació secreta de l’Estat”. Després de la sentència, Dündar va optar per sortir del país i des de llavors viu exiliat a Berlín.

L’any 2016 va ser un dels candidats al Premi Sàkharov de la Unió Europea i va rebre, junt amb el redactor en cap del diari Cumhuriyet a Ankara Erdem Gül, el Premi per la Llibertat i el Futur dels Mitjans atorgat per l’European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF ). Des del passat mes de gener, Can Dündar publica el diari digital Özgürüz (www.ozguruz.org), en turc i en alemany. El nom del web vol dir: Som lliures.

El guardó del premi serà una escultura de l’artista català Enric Pladevall, la qual s’inspira en el premiat, i un retrat del guanyador realitzat pel dibuixant Oriol Malet.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.