Les migracions de persones a la Mediterrània Occidental són tema ineludible dels mitjans de comunicació des de fa més de dues dècades. Ja no són novetat com ho eren als anys noranta i avui dia nous i clàssics temes d’abast internacional reben molta atenció, com per exemple l’extremisme violent, la presidència nord-americana o la inestabilitat al Pròxim Orient.

És capaç el periodisme d’oferir una visió completa de les migracions amb sentit crític, que no criminalitzi els immigrants i expliqui la seva contribució a les societats? Com se n’informa tant als mitjans europeus com als del Nord d’Àfrica? Quines dificultats afronten per posar cares a la immigració? O per relatar les històries dels immigrants que creuen el Sahel o que malviuen a Líbia o al mont Gurugú a Marroc? Hi ha aspectes desconeguts per a l’opinió pública que el periodisme d’investigació podria revelar?

L’Institut Europeu per la Mediterrània (IEMed) i l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”, organitzen el seminari “Nous enfocaments per a la cobertura de les migracions. Immigració i mitjans de comunicació a la Mediterrània occidental”, en el marc de la 1a edició del seu programa “Connecting Med’ Journalists. Getting the full story” que té lloc a Barcelona el divendres 26 d’octubre de 2018.

Aquesta iniciativa neix amb la voluntat d’analitzar en comú els reptes del periodisme a la regió i emetre propostes per a una millor exercici professional al mateix temps que promou vincles entre periodistes d’una i altra riba de la Mediterrània occidental.

Llegiu-ne aquí tots els detalls.
Inscriviu-vos aquí.

Progama

Divendres 26 d’octubre de 2018

9.30 h Inauguració

Senén Florensa, president de la Comissió Delegada de l’IEMed
Ramón Vilaró, president de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC)
Carles Macian, adjunt a la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya

9.45 h El relat sobre la immigració

Quina és la imatge que els mitjans de comunicació estan donant avui dia als seus públics sobre la immigració? Quines diferències hi ha entre Europa (destí) i el Magreb (origen i/o trànsit)? Quins efectes té sobre fenòmens com el racisme o la islamofòbia? Hi ha un tractament sensacionalista de la immigració? Estan assumides les bones pràctiques desenvolupades pels col·lectius de periodistes en els darrers anys? Quins efectes sobre l’opinió pública?

Presideix i modera
Josep Maria Martí Font, periodista i escriptor

Ponents
Monia Ben Hamadi, redactora en cap d’Inkyfada i membre de l’associació de periodistes Al Khatt (Tunísia)
Hassan Bentaleb, periodista a Libération, especialitzat en migracions (Maroc)
Lurdes Vidal, redactora en cap de la revista afkar/ideas i codirectora de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans
Carles Solà, periodista a Televisió de Catalunya, vicepresident de la Mesa per la Diversitat i director del programa “Tot un món”

Debat

11.30 h – 11.45 h Pausa

11.45 h Nous enfocaments per informar sobre la immigració
Davant de les restriccions pressupostàries que imposa un model canviant dels mitjans de comunicació, com fer periodisme sobre la immigració? Quin suport institucional i amb quins recursos periodístics?  Existeix periodisme d’investigació sobre la qüestió? Quins són els reptes informatius sobre el tema als respectius països?

Presideix i modera
Marc Vidal, periodista a Catalunya Ràdio, cap de la secció d’Internacional de l’ARA (2012-2017)

Ponents

Omar Radi, periodista independent (Marroc)
Leïla Beratto, cofundadora de 15-38 Méditerranée i corresponsal a Algèria de RFI (Algèria)
Cristina Mas, redactora d’Internacional del diari ARA
Oriol Puig, doctor en Antropologia Social i periodista especialitzat en migracions

Debat

13.15 h Conclusions i cloenda
Senén Florensa, president de la Comissió Delegada de l’IEMed
Ramón Vilaró, president de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC)

Aquest seminari està organitzat per:


 

Amb el suport de:


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.