Jean Quatremer, periodista del diari Libération que cobreix l’actualitat europea des de fa prop de 30 anys, ha guanyat el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2019, guardó concedit per l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC).

El Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2019 es va lliurar el 7 de juny de 2019 a l’Auditori de La Pedrera de Barcelona amb l’assistència de representants del govern, de l’Ajuntament, de Diplocat i del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Quatremer va agrair el premi i va reivinidicar el periodisme inconformista, el que sempre pregunta i no en té mai prou. Ell mateix es va definir com un polemista i va assegurar que la seva figura incomoda a les altes esferes del poder a Brussel·les. En aquest sentit, va lamentar l’absència de representants de la Comissió i el Parlament Europeu a l’entrega d’aquest any que va atribuir al fet que ell sigui el premiat i que a l’escultura del guardó, obra de l’artista Enric Pladevall, hi hagi un llaç groc.

Jean Quatremer amb l’escultura del guardó, obra de l’artista Enric Pladevall

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va ser l’encarregat d’entregar el guardó a Quatremer i va defensa el periodisme valent: “la veritat és valenta, i per ser un bon periodista, cal coratge”. Amb el consistori de Barcelona en funcions, aquest any no han pogut assistir a la cerimònia representants polítics de l’Ajuntament.

El jurat en valora “la independència professional, l’esperit didàctic i l’adaptació constant” i en destaca així mateix les “seves investigacions periodístiques de gran rellevància i forta transcendència a les institucions europees”. També posa de relleu la seva figura de periodista de referència en temes europeus, una posició que ha cimentat amb la publicació de diversos llibres, l’actualització constant d’un dels primers blocs a Internet sobre temes europeus i la direcció de documentals televisius.

Quatremer és periodista, escriptor, autor de documentals i col·laborador habitual en programes televisius. Jurista de formació, va entrar a Libération l’any 1984 on comença a informar sobre l’actualitat europea el 1990 (des de Brussel·les com a corresponsal a partir de 1992).

És autor del reconegut bloc sobre temes europeus Les coulisses de Bruxelles, que actualitza constantment des de finals de 2006 i és molt present en xarxes socials. El periodista ha publicat així mateix set llibres sobre temes europeus, entre els quals destaca Les salauds de l’Europe, guide à l’usage des eurosceptiques (2017; reedició actualitzada de 2019). Col·laborador habitual en mitjans impresos i audiovisuals, Quatremer ha realitzat i /o escrit també documentals televisius per Arte, France 2 i France 5 com “l’Union et la force”, “Faiseurs d’euros”, “Euros, quand les marchés attaquent” o “Grèce année zéro”.

Els periodistes que han rebut el guardó en anteriors edicions són: Jaume Arias, Margarita Rivière, L’Agence Europe- en les germanes Lidia i Marina Gazzo-, Andreu Claret, Cristina Gallach, Martí Anglada, Soledad Gallego-Díaz, David Gardner, Eliseo Oliveras, Nick Malkoutzis, el fotoperiodista Samuel Aranda, Can Dundar i Griselda Pastor.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.