Periodistes del Marroc, Tunísia, Algèria i de mitjans catalans han analitzat i reflexionat avui a Barcelona sobre com s’informa de les migracions i han emès algunes recomanacions per millorar i innovar en la seva cobertura informativa.

Ho han fet en un seminari aquest matí coorganitzat per l’IEMed i l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), que ha comptat amb el suport de la Fundació Bancària “la Caixa” i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Entre d’altres, hi han pres part part els periodistes marroquins Omar Radi (excol·laborador de mitjans independents com TelQuel, Lakome o Le Desk) i Hassan Bentaleb (periodista de Libération Maroc especialitzat en migracions), la tunisiana Monia Ben Hamadi (directora d’Inkyfada.com), Leïla Beratto (corresponsal a Algèria per RFI i impulsora del projecte sobre migracions Terminus Algérie), Cristina Mas (redactora d’Internacional de l’ARA), Carles Solà (periodista de Televisió de Catalunya), Lurdes Vidal (codirectora de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans) i Oriol Puig (periodista especialitzat en migracions i doctor en Antropologia Social).

En dues taules rodones s’ha debatut, entre d’altres temes, quina és la narrativa periodística predominant sobre les migracions tant a Europa com en països com el Marroc, Tunísia i Algèria, la dificultat d’abordar un fet tan complex, la necessitat de cuidar el llenguatge i mantenir el rigor professional, lluny de “paternalismes i criminalitzacions”, els obstacles a què s’enfronten els periodistes en un context de crisi del model periodístic tradicional i de precarització laboral, així com de com es pot innovar en la cobertura periodística per oferir una millor informació sobre les migracions.

Els continguts dels debats i el decàleg de recomanacions que n’ha sorgit es poden consultar en aquest informe.

La trobada suposa la 1a edició del programa Connecting Med’ Journalists. Getting the Full Story, una iniciativa conjunta de l’IEMed i l’APEC que neix amb la voluntat de programar trobades periòdiques entre professionals dels mitjans de comunicació per analitzar en comú els reptes del periodisme a la regió, emetre propostes per a una millor exercici professional i al mateix temps promoure vincles entre periodistes d’una i altra riba de la Mediterrània. 

Categories: Seminari

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.