Les entitats sotasignades volem manifestar la nostra preocupació per la situació desfermada per la pandèmia del Covid-19. Les seves conseqüències són devastadores per a la salut pública i les economies d’arreu del món. Poden, a més, esperonar temptacions autoritàries i arribar a posar en risc la pròpia democràcia.

Per això mateix, la resposta de la Unió Europea i dels seus països membres ens sembla per ara insuficient i mancada d’una visió netament europea, sense decisions ambicioses que puguin atenuar els efectes de la crisi a curt termini i reorientar el futur de la UE a mig i llarg termini.

És cert que s’ha previst suport financer des del BCE i, posteriorment, del Consell. Però aquest suport no serà suficient per aturar el creixement de les desigualtats, reorientar el model econòmic, evitar els desequilibris territorials i impulsar el canvi energètic. A tot això se suma la manca de reacció del Consell davant la deriva autoritària d’alguns dels països membres que es pot accelerar amb l’excusa de la crisi sanitària.

L’amenaça sobre el futur de la UE és greu. Volem un futur europeu després de la pandèmia? Si és així, hem d’exigir als nostres responsables polítics, estatals i europeus, que impulsin les següents mesures:

Mesures de reacció immediata:

  • la creació d’una Agència de Salut Pública Europea per una acció conjunta davant de les emergències sanitàries a Europa i donar suport a països no comunitaris;
  • l’impuls definitiu d’un Sistema Europeu de Reassegurança d’Atur;
  • l’emissió de deute conjunt (eurobons) que mutualitzi el deute sota la regulació i supervisió del BCE.

Mesures per a la renovació del model econòmic-financer:

  • l’articulació d’una política fiscal europea i l’eliminació dels seus “paradisos fiscals” interns;
  • l’augment de recursos propis de la UE, incrementant i no reduint el seu pressupost;
  • l’enfortiment i l’ampliació de les inversions europees destinades a sectors estratègics (energia renovable, biotecnologia, tecnologia digital…).

Durant aquesta crisi, la immensa majoria de la ciutadania està actuant de forma exemplar, amb sentit de la responsabilitat i sacrifici. Ara els ciutadans esperem que els dirigents polítics assumeixin igualment les responsabilitats que els hi hem delegat en benefici de tots. La UE es troba en un encreuament decisiu en el que es juga la seva mateixa supervivència. De la resposta de les seves institucions a aquesta crisi en dependrà el seu futur i la seva posició en el món.

Tenim un passat i un present europeus. Mitjançant aquest manifest reivindiquem i exigim que el nostre futur ho continuï essent.

Baixa’t en aquest enllaç aquí el manifest en PDF

Han elaborat aquest manifest, les següents entitats, totes elles pertanyents a la Xarxa d’Entitats Europeïstes de Catalunya (XEEC):

Associació de Diplomats dels cursos de la Unió Europea a Catalunya

Associació Internacional d’Antics Funcionaris de la Unió Europea

Associació de Periodistes Europeus de Catalunya

Endavant Europa

EUROLOCAL

Fundació Catalunya Europa

Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu

Horitzó Europa

Joventut Europea Federalista de Catalunya

Lliga Europea de Cooperació Econòmica

Categories: Per llegir

1 comentari

Ramon vilaró · 20 d'abril de 2020 a les 11:00 am

Molt be!

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.